Поради неразвития дъвкателен апарат и факта, че в този период обикновенно детето има  само 8 зъба резци храната за деца от 12 месеца трябва да бъде в подходяща консистенция/ да не е твърда и суха, а по-мека и полукашавя, да не изисква много дъвчене/, но в същото време не бива да бъде пасирана, т.нар. "преходно хранене".Месото обезателно трябва да бъде смляно.Ако детето продължава и след първата година да се хране с пасирани кашави храни, по-късно то много трудно привиква да дъвче и да приема по-грубата обща храна на възрастните.Твърдите плодове и зеленчуци задължително трябва да са почистени от костилките и семките, обелени и настъргани.

    Полезна информация:
   Стремежът е въвсяко ястие да се комбинират колкото може повече различни зеленчуци и да се включват продукти от различни групи, макар и малки количества.За да се достигне по-голям внос на витамини и минерални вещества, закуските трябва по възможност трябва да се комбинират с плодове / почистени, включително от костилки, настъргани или ситно нарязяни. Както показват редица проучвания върху храненето и физическото развитие на децата у нас, поради неподходящия вид на храната, приготвяна в семейството, в ранната възраст децата често се хранят непълноценно, еднообразно, предимно с хляб надробен в супата или в соса от ястието на възрастния.По този начин те се лишават от пълноценни белтъчини/ месо, яйца/ и зеленчуци.Поради еднообразното, предимно въглехидратно хранене, децата изостават във физическото си развитие.Затова процентът на хипотрофичните деца у нас се увеличава след 1-ата година и достига своя максимум между 1- и1 1/2 -годишна възраст.
   Трябва да се има предвид, че в този период се изработват и хранителни навици у децата.Те привикват към вкусовите качества и аромата на различните хранителни продукти и ястия, към националната кухня.Тези хранителни навици обикновенно се запазват през целия живот.Известно е, че в по-късна възраст се привиква много по-трудно към вкуса на храни, които не са консумирани в ранното детство.
   От друга страна, разнообразяването на храната и включването на максимален брой различни хранителни продукти в нея е важно условие за осигуряване на достатъчен внос на всички необходими за организма хранителни вещества т.нар. балансирано хранене и за поддържане добър апетит от децата.
начало   нашата кухня    12-36месеца         седмично меню       контакти   
ВАШЕТО ДЕТЕ ГО ЗАСЛУЖАВА !
VIP
VIP
MAMA
MAMA

           начало             

      нашата кухня        

       12-36месеца       

     седмично меню    

           контакти